Ένα πολυπολιτισμικό μελίσσι εφήβων από 193 χώρες, ηλικίας 14-18 ετών, μαζεύτηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής «FIRST Global Challenge». Όλοι οι συμμετέχοντες μοιράζονται την αγάπη τους για τη ρομποτική και την επιθυμία να συνεργαστούν για την αναζήτηση λύσεων σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», ιδρυτή του οποίου είναι ο επιχειρηματίας Ντιν Κέιμεν, με στόχο την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Φέτος, η Αθήνα είναι η πόλη που φιλοξενεί το διαγωνισμό, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όλοι οι χώροι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στον Πειραιά, έχουν διαμορφωθεί ειδικά για να υποδεχθούν τις εθνικές ομάδες και τις διαρκώς διαφορετικές προκλήσεις του διαγωνισμού. Ο χώρος φέρει ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα, με τα κιόσκια των ομάδων να βρίσκονται στην «Αγορά» και την αίθουσα του διαγωνισμού να ονομάζεται «Στάδιο».
Ο διαγωνισμός έχει στο επίκεντρό του τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών. Στην πρώτη ημέρα της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν δοκιμές των ρομπότ, για να διαπιστωθεί αν οι κατασκευές ήταν έτοιμες για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν. Επίσης, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις ήταν το «New Technology Experience», όπου οι ομάδες κλήθηκαν να σκεφτούν καινοτόμες λύσεις για την επιβίωση στο μέλλον.
Σημαντικός στοιχειώδης στόχος της διοργάνωσης είναι να εξοικειωθούν οι νέοι με κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Το φετινό θέμα «Τροφοδοτώντας το Μέλλον (Feeding the Future)» προβάλλει την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις στον τομέα της διατροφής. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετοχές θα διαγωνιστούν σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον που υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ νερού, τροφίμων και ενέργειας.
Οι συμμετοχές δεν στρέφονται μόνο στο διαγωνιστικό κομμάτι αλλά και στη γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη γιορτινότητα, καθώς οι ομάδες έχουν διακοσμήσει τα κιόσκια τους με παραδοσιακά προϊόντα και αντικείμενα από τις χώρες τους, προσφέροντας γλυκίσματα και μοιραζόμενοι τις κουλτούρες τους.
Η αλληλοϋποστήριξη αναδεικνύεται και μέσα από τις πρωτοβουλίες εθελοντών όπως η Τζάνετ από το Μαλάουι, η οποία στηρίζει τους συμμετέχοντες στο «Νοσοκομείο Ρομπότ» με σκοπό να τους βοηθήσει να λύσουν τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν. Η διάθεση των εθελοντών και των συμμετεχόντων γίνεται φανερή μέσω της συνεργασίας τους, καθώς το σύνθημα «κανένα ρομπότ δεν πρέπει να μένει πίσω» τους ενθαρρύνει.
Η ομάδα της Τυνησίας μοιράστηκε όχι μόνο γλυκίσματα, αλλά και δημιούργησε ένα τραγούδι για να ενώσει τους συμμετέχοντες μέσω της μουσικής. Η ανταλλαγή και η κοινοποίηση ιδεών δίνουν μια επιπλέον διάσταση στο διαγωνισμό, που δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνολογία αλλά εμπεριέχει και την πολιτιστική ανταλλαγή.
Φιλοδοξία της διοργάνωσης είναι οι νέοι συμμετέχοντες να γίνουν πρεσβευτές της ρομποτικής στις χώρες τους, μεταφέροντας τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν στην Ελλάδα. Η 16χρονη Σελόμ από την Αιθιοπία, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά, εκφράζει την επιθυμία της να αναδείξει τη ρομποτική στη χώρα της, λέγοντας ότι «ο ουρανός είναι το όριο» για όποιον εργάζεται σκληρά και ονειρεύεται.
Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί αύριο, με έκδηλο το πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στο κέντρο του διαγωνισμού. Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale, Βινς Βιλτσίνσκι, υπενθυμίζει ότι τελικά δεν είναι μόνο ένας διαγωνισμός, αλλά μια γιορτή της συνεργασίας και της καινοτομίας.
Πηγή: news.gr