Η Σημαντική Συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι Διεθνείς Ευθύνες της




Η Ελλάδα θα αναλάβει καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την 1η Οκτωβρίου 2024 και θα συμμετάσχει ως μη μόνιμο μέλος από τον Ιανουάριο του 2025. Η συμμετοχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διεθνή θέση της χώρας και τις διπλωματικές της δυνατότητες, επιτρέποντάς της να συμβάλλει ενεργά στη λήψη αποφάσεων για βασικά ζητήματα, όπως η ειρήνη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε την σημασία αυτής της συμμετοχής, καθώς προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να προωθήσει κρίσιμα θέματα όπως η προστασία των παιδιών και των γυναικών σε συγκρούσεις, καθώς και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε δύο κεντρικές ευθύνες που απορρέουν από αυτή τη συμμετοχή. Αρχικά, η Ελλάδα θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για διεθνείς κρίσεις, όπως αυτές στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Δεύτερον, θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει προτεραιότητες που θεωρεί σημαντικές, όπως η πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η προστασία των παιδιών και των γυναικών σε συγκρούσεις.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο αυξάνει το διπλωματικό της κεφάλαιο και της παρέχει τη δυνατότητα να αναδείξει τις προτεραιότητες της μέσω σχεδίων που περιλαμβάνουν μεγάλες χώρες του πλανήτη. Ο κ. Γεραπετρίτης προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία με επαγγελματισμό και σύνεση, συνεχίζοντας παράλληλα την ενίσχυση της διεθνούς της θέσης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός παρατήρησε ότι η διεθνής διακυβέρνηση έχει αποτύχει να επιβάλει την παύση των εχθροπραξιών και την ανθρωπιστική βοήθεια. Τόνισε τη σημασία της πρόληψης περαιτέρω διάχυσης της κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Πηγή: news.gr