Διπλωματικές Εξελίξεις στο Ελληνοτουρκικό Διάλογο και η Προοπτική Συμφωνίας για Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ




«Σκοπός είναι μέχρι τον Ιανουάριο να έχει υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορέσουν να συζητήσουν την ουσία για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του. Σημειώνει ότι πιθανώς τον Νοέμβριο θα πραγματοποιήσει συζητήσεις στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η διπλωματία απαιτεί κίνηση που να παράγει ωφέλιμη ενέργεια. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα συνέχισης των διερευνητικών επαφών, καθώς «το τέλος κάθε γύρου μάς έβρισκε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του».

Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται περίπου 15 μήνες μετά την απόφαση των ηγετών τους να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος με έναν πιο δομημένο τρόπο. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα επίπεδο επαρκούς εμπιστοσύνης και σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που είναι κρίσιμοι για την πρόληψη κρίσεων.

«Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να συμβάλουμε στην ηρεμία και ασφάλεια στη γειτονιά μας, η οποία βρίσκεται σε σημείο αστάθειας λόγω δύο πολεμικών συγκρούσεων», τονίζει. Προσθέτει ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν λάβει εντολή να αξιολογήσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στις ουσιαστικές συζητήσεις για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις αυτές, ο υπουργός δηλώνει ότι σχετίζονται με το περιεχόμενο της συζήτησης που θα συμπεριλαμβάνει μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα ακολουθηθούν και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Σημειώνει ότι η συζήτηση δεν θα περιλαμβάνει τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ξεκαθαρίζει ότι δεν προγραμματίζεται η διεξαγωγή του 65ου γύρου, καθώς από το 2002 δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος. «Η αδράνεια αποδεικνύεται συνήθως επιζήμια στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και απαιτείται κίνηση», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, αναφέρει ότι δεν πρέπει να αναμένονται έγκαιρες αλλαγές στις θέσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας, που έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες. Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και δεν αναγνωρίζει τις τουρκικές αξιώσεις που απορρέουν από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ερωτηθείς για την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δηλώνει ότι είναι ζήτημα οικουμενικής απαίτησης, και ότι εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι μια κίνηση με σημαντικό συμβολισμό.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας απολύτως καταδικαστέα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές, επιδιώκει την επικοινωνία με όλες τις πλευρές.

Συνολικά, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση και τη φρόνηση να ανοίξει τον διάλογο με την Τουρκία, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλή θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην περιοχή.

Πηγή: news.gr