Οι Αλλαγές στις Δαπάνες και Κατανάλωση Τροφίμων στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2023




Σημαντικές αλλαγές έχουν παρατηρηθεί στη διατροφή και τις δαπάνες των νοικοκυριών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία, με έμφαση στην έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ενόψει της ημέρας διατροφής 2024 που θα εορταστεί στις 16 Οκτωβρίου. Η έρευνα καταγράφει τη δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου για το 2023, που ανήλθε στα 2,144 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,37% σε σύγκριση με το 2022 και 10,69% από το 2009, πριν από την αρχή της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

Η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 υπολογίζεται στα 21,6 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 ήταν 22,1 δισ. ευρώ. Αντιπροσωπεύει μόνο τη δαπάνη των Ελλήνων καταναλωτών, χωρίς να περιλαμβάνει τις δαπάνες μέσω του τομέα Ho.Re.Ca. ή άλλες σχετικές κατηγορίες. Από την ανάλυση της δαπάνης προκύπτει ότι το 2023 η δαπάνη για τρόφιμα ανέβηκε στα 1,670 ευρώ ανά έτος και αντιπροσωπεύει το 19,58% των συνολικών δαπανών.

Η έρευνα επίσης εστιάζει σε ποσοτικές αλλαγές στην κατανάλωση, αποκαλύπτοντας μείωση στην κατανάλωση ψωμιού και βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά 16%, ενώ αυξάνονται οι δαπάνες για φρούτα και λαχανικά, αν και συνοδεύονται από μείωση στην κατανάλωση τους. Η στροφή προς φθηνότερες εναλλακτικές, όπως τα πουλερικά και η αύξηση στην κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, δείχνει μια νέα διατροφική κατεύθυνση.

Για την κατηγορία των ελαιόλαδων παρατηρείται αύξηση 28% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, αν και σε σχέση με το 2009 η αύξηση είναι μόλις 7%. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δείχνουν επίσης μια διαφοροποίηση, με το φρέσκο γάλα να υποχωρεί ενώ τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών αυξάνονται.

Στον τομέα της εστίασης, οι δαπάνες αυξάνονται κατά σχεδόν 40% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, με ιδιαίτερη άνθηση στην κατανάλωση φαγητού σε πακέτα. Οι δαπάνες για άλλα είδη, όπως ο ηλεκτρισμός, σημειώνουν ραγδαία άνοδο, με αύξηση 74% από το 2009.

Αυτή η έρευνα αναδεικνύει τις σημαντικές μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίες σχετίζονται με τις οικονομικές πιέσεις, τις αλλαγές στις προτιμήσεις σχετικά με τη διατροφή, καθώς και τις επιπτώσεις των τελευτών παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και οι αυξήσεις τιμών.

Πηγή: news.gr