Ξεκινά η Β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που αφορά τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV για τις διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης της διαδικασίας, συμμετείχαν επιτυχώς οι εταιρείες Fulgor Α.Ε, Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.
Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης διαγωνιστικής πρακτικής για πρώτη φορά, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Ευρωπαίων Διαχειριστών, λόγω της αυξημένης ζήτησης υποβρυχίων καλωδίων για διεθνή έργα διασύνδεσης. Αυτό εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων.
Στην δεύτερη φάση, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα κληθούν να καταθέσουν τις τελικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους, με τον ανάδοχο ή τους ανάδοχους να επιλέγονται με βάση την πιο συμφέρουσα προσφορά. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με διάρκεια 6 ετών από την υπογραφή της σύμβασης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα περιλαμβάνει τις Κω, Ρόδο και Κάρπαθο, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα αφορά τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, που θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε πως η πρόοδος του διαγωνισμού θα οδηγήσει στη μεταφορά φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας στα νησιά και θα μειώσει τις επιβαρύνσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που επωμίζονται κυρίως οι καταναλωτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επιπλέον, θα μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, η οποία παραμένει επιβλαβής.
Η ολοκλήρωση αυτών των διασυνδέσεων θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και θα συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των νησιών, καθώς οι ρυπογόνες τοπικές μονάδες θα αντικατασταθούν.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, επισήμανε τη σημασία της υλοποίησης των νησιωτικών διασυνδέσεων και τη νέα προσέγγιση στους διαγωνισμούς, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα έγκαιρα και με οικονομική αποδοτικότητα. Οι διασυνδέσεις θα αποτελέσουν επίσης το πρώτο κρίσιμο βήμα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.
Πηγή: news.gr