Δημόσιο Χρέος και Δημοσιονομική Πολιτική στην Ελλάδα το 2023




Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση της φοροδιαφυγής έχουν ενισχύσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα, προσφέροντας νέες προοπτικές για τη δημοσιονομική πολιτική. Οι φετινές εξελίξεις αποτυπώνονται στα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπου κατά το οκτάμηνο οι εισπράξεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά 1,9 δισ. ευρώ. Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει σε 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η Ελλάδα καταγράφει ανάπτυξη υψηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προχωρήσει σε έναν πιο ευέλικτο σχεδιασμό των δαπανών. Στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, υπογράμμισαν την αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης για το πρωτογενές πλεόνασμα του φετινού έτους, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ, αντί του 2,1% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η κυβερνητική στρατηγική περιλαμβάνει επίσης την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης του 2010, μια υποβολή που στοχεύει στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 μονάδες έως το 2028. Εκτιμάται ότι το χρέος, που φέτος θα διαμορφωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ, θα μειωθεί στο 130% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, όπως η ψηφιοποίηση και νέες τεχνολογίες μέσω της ΑΑΔΕ, έχουν συμβάλει στην αύξηση των κρατικών εσόδων. Κάποια από αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την εκτενή αξιοποίηση της πλατφόρμας My DATA για τον αυτοματισμό των ελέγχων.

Το νέο δημοσιονομικό περιβάλλον θα καταγραφεί και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2025 και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2024-2027, που θα εξεταστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: news.gr