Κάθε επίτευγμα επιθυμεί έναν ισχυρό προσανατολισμό στην πρόοδο. Σήμερα, οι Καζάκοι προσέρχονται στις κάλπες για ένα δημοψήφισμα που αφορά την ανέγερση του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως. Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές για ώρες.
Η Γαλλία, μέσω της EDF, αλλά και χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Νότια Κορέα, δείχνουν ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο. Αν εγκριθεί, θα μπορούσε να θεωρηθεί το μεγαλύτερο έργο από τη στιγμή που το Καζακστάν απέκτησε την ανεξαρτησία του.
Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ σημείωσε ότι το δημοψήφισμα καθίσταται δείγμα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, ελπίζοντας σε μια εποχή που θα ακούγεται η φωνή των πολιτών. Ωστόσο, οι φωνές εκείνων που ανησυχούν για την οικολογική καταστροφή λόγω πιθανών ατυχημάτων έχουν δυσκολία να ακουστούν. Πολλοί από αυτούς, οι οποίοι εκφράζουν τη διαφωνία τους, συνελήφθησαν.
Οι αρχές ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα μέσω μέτρων, όπως η δυνατότητα ψήφου και για μη εγγεγραμμένους πολίτες, καθώς και δωρεάν μεταφορές στις μεγάλες πόλεις. Το Καζακστάν αναμένει ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορέσει να εξαλείψει το μακροχρόνιο ενεργειακό του έλλειμμα, ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου διαμένει περίπου το ήμισυ του πληθυσμού.
Η σκέψη μιας νέας πυρηνικής μονάδας είναι περίπλοκη στη χώρα, καθώς υπήρξαν περίπου 450 σοβιετικές πυρηνικές δοκιμές από το 1949 έως το 1989, εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ραδιενέργεια. Το νέο εργοστάσιο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί κοντά στο εγκαταλελειμμένο χωριό Ουλκέν, στις όχθες της λίμνης Μπαλκάς.
Πηγή: news.gr