Ρώσος εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο ποινή φυλάκισης τριών ετών και τριών μηνών για τον Γάλλο ερευνητή Ρολάν Βινατιέ, που κατηγορείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία σχετικά με τους ‘ξένους πράκτορες’, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Βινατιέ, ο οποίος έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της καριέρας του στην έρευνα σχετικά με την πρώην Σοβιετική Ένωση, συνελήφθη τον Ιούνιο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Η κατηγορία αφορά το γεγονός ότι δεν ενεγράφη ως ξένος πράκτορας ενώ συνέλλεγε στρατιωτικές πληροφορίες για ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Η ρωσική νομοθεσία απαιτεί από άτομα που εμπλέκονται σε πολιτική δραστηριότητα ή συλλέγουν στρατιωτικές πληροφορίες, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από το εξωτερικό, να εγγραφούν στο μητρώο των ξένων πρακτόρων. Σύμφωνα με την FSB, ο Βινατιέ χρησιμοποίησε τις επαφές του με πολιτικούς επιστήμονες και άλλους ειδικούς για να αποκτήσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένες μυστικές υπηρεσίες ενάντια στην ασφάλεια της Ρωσίας.
Οι συνήγοροι του Βινατιέ ζήτησαν από το δικαστήριο να του επιβληθεί πρόστιμο αντί να αποσταλεί στη φυλακή, κάνοντας λόγο για αυστηρότητα στην αίτηση του εισαγγελέα. Αν και οι κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βινατιέ είχε συναινέσει να αποδεχθεί μια ηπιότερη ποινή, καθώς είχε ομολογήσει την ενοχή του.
Η Γαλλία ισχυρίζεται ότι ο Βινατιέ συνελήφθη αυθαίρετα και η κυβέρνηση απαιτεί την απελευθέρωσή του. Ακαδημαϊκοί που τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως αξιόλογο επιστήμονα που ασχολείται με νόμιμη έρευνα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη σύλληψή του ως μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη Μόσχα.
Ο Βινατιέ εργάζεται στο Κέντρο Ανθρωπιστικού Διαλόγου, έναν οργανισμό διαμεσολάβησης με έδρα την Ελβετία, που προωθεί τη συνεργασία για την επίλυση των ένοπλων συγκρούσεων. Μάλιστα, το κέντρο ανέφερε ότι το προσωπικό του δρα σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεργάζεται με διάφορους φορείς για να προάγει την ειρηνική επίλυση διαφορών.
Η FSB είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Βινατιέ δεν είχε συμπεριληφθεί σε μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου. Οι σχέσεις Του Μόσχας με το Παρίσι είναι σε χαμηλό επίπεδο, ειδικά από την έρευνα που δέχθηκε ο Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτής της εφαρμογής Telegram, για υποθέσεις εγκλήματος.
Πηγή: news.gr