τελευταίες δημοσιεύσεις

Επιχειρηματικά Μυστικά Ενάντια στη Μελλοντική Αβεβαιότητα

O κλάδος των επιχειρήσεων, συνδέεται με συνεχείς αλλαγές στην αγορά, την τεχνολογία και τις κοινωνικές τάσεις, που χρήζουν επιτυχούς αντιμετώπισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί όχι...

Τα «Βουλιαχτάρια» έδρασαν και πάλι | Καθάρισαν την … προίκα των βυθών από την ασυδοσία κάποιων

Το σχεδίασαν και το υλοποίησαν. Την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2023 η εθελοντική ομάδα δυτών «Τα Βουλιαχτάρια»  προχώρησε στο καθαρισμό του βυθού της...

Ο Δημήτρης Κουσκουρίδης στον Αγιασμό του Συλλόγου Κρητών « Οι Σταυραετοί »

<!-- Ο Δημήτρης Κουσκουρίδης στον Αγιασμό του Συλλόγου Κρητών « Οι Σταυραετοί » - Pieria News ...

Σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα – Πότε θα ηχήσουν και γιατί

Οι σειρήνες θα ηχήσουν σήμερα το πρωί σε όλη την επικράτεια – Ταυτόχρονα µε την ήχηση των Σειρήνων Συναγερμού, θα πραγματοποιηθεί ήχηση των καμπανών...

Εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο στα δάνεια Ελβετικού Φράγκου – πως επηρεάζουν του Έλληνες Δανειολήπτες & πως πρέπει να κινηθούν τώρα

Γράφει η Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω Αναστασία Χρ. Μήλιου

To Ανώτατο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε με την απόφαση τους Πολωνούς δανειολήπτες κρίνοντας ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων λόγω της αλλαγής της νομισματικής ισοτιμίας, και τους σχετικούς όρους των τραπεζών άδικους και καταχρηστικούς.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τους Πολωνούς δανειολήπτες; Μπορούν να ασκήσουν αγωγές στα πολωνικά δικαστήρια αιτούμενοι την ακύρωση της ρήτρας πληρωμής της δόσης με βάση την τρέχουσα κάθε φορά ισοτιμία, αλλά να έχουν και αξίωση αποζημίωσης από τις τράπεζες.

Πώς οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την  αρνητική για αυτές εξέλιξη; Προφανώς για να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες θα προσπαθήσουν να συμβιβαστούν με τους δανειολήπτες με όρους ευνοϊκούς για τους τελευταίους και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην δικαστική απόφαση.

Εννοείται ότι η απόφαση του ΔΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και δεν καλύπτει του Έλληνες δανειολήπτες που καλούνται ακόμα και σήμερα να πληρώνουν υπέρογκες δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών αλλά και με άληκτο κεφάλαιο που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το ποσό που αρχικά είχαν δανειστεί.

Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής με την υπόθεση αυτή στα Ελληνικά δικαστήρια:

Αρχικά είχαν εκδοθεί κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις από ατομικές αγωγές στα Πολυμελή πρωτοδικεία που δικαίωναν τους δανειολήπτες. Εν συνεχεία ασκήθηκε συλλογική αγωγή κατά της EUROBANK που επίσης δικαίωσε τους δανειολήπτες και έκρινε την ρήτρα καταχρηστική. Οι ατομικές αγωγές αυξήθηκαν αλλά τα δικαστήρια δεν εξέδιδαν οριστικές αποφάσεις αλλά αναβλητικές, περιμένοντας την τελεσιδικία της απόφασης επί της συλλογικής αγωγής.

Η τράπεζα άσκησε έφεση και δικαιώθηκε στο Εφετείο. Όλα τα δικαστήρια, πρωτόδικα και δευτεροβάθμια, άρχισαν να απορρίπτουν τις ατομικές αγωγές, συντασσόμενα με την εφετειακή απόφαση. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο στην Ολομέλεια όπου και εκεί η απόφαση ήταν υπέρ των τραπεζών.

Το ευτυχές είναι ότι εκκρεμούν οι αναιρέσεις και των συλλογικών αγωγών κατά των υπολοίπων τραπεζών.

Ο Άρειος Πάγος παρέλειψε (όχι τυχαία, θεωρώ) να στείλει ερώτημα προς ΔΕΕ για το νομικό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, όπως θα μπορούσε ώστε να συνάδει η  απόφαση του με αυτή των δικαστηρίων άλλων Ευρωπαϊκων χωρών. Έτσι είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη αυτή την στιγμή που η ρήτρα συναλλάγματος κρίνεται νόμιμη και οι τράπεζες αποκομίζουν μεγάλο κέρδος από τα δάνεια αυτά κερδοσκοπώντας, ενώ στις περισσότερες (δημοκρατικές/πολιτισμένες) ευρωπαϊκές χώρες τα δάνεια αυτά έχουν κριθεί καταχρηστικά και οι τράπεζες έχουν κληθεί να καταβάλουν και αποζημιώσεις προς τους δανειολήπτες.

Καθ’όσον όμως εκκρεμούν οι αναιρέσεις κατά των αποφάσεων των συλλογικών αγωγών  σε βάρος των άλλων τραπεζών, που εκεί ίσως ο Α.Π. αναγκαστεί να στείλει ερώτημα στο ΔΕΕ και να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με την απάντηση του, η οποία δεν θα μπορεί να είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που ήταν για τις υπόλοιπες χώρες, υπάρχει κάποια ελπίδα για θετικές εξελίξεις και στην χώρα μας.

Ποιον ευνοεί αυτή την στιγμή η εξέλιξη αυτή:

Ευνοημένοι και τυχεροί κατά κάποιον τρόπο είναι όσοι δανειολήπτες είχαν ασκήσει αγωγή κατά της τράπεζας για το ελβετικό φράγκο και η απόφαση που είχε εκδοθεί δεν ήταν οριστική αλλά αναβλητική και η υπόθεση μετά τις αρνητικές τότε για τους δανειολήπτες εξελίξεις δεν προχώρησε. Αυτοί όταν και αν κάποια στιγμή αλλάξουν τα δεδομένα στην Ελλάδα, θα μπορούν να επαναφέρουν με κλήση  την αγωγή τους  για νέα δικάσιμο και να επιτύχουν ενδεχομένως μια θετική για αυτούς απόφαση.

Επίσης τυχεροί είναι όσοι μετά την έκδοση πρωτόδικης απορριπτικής απόφασης άσκησαν έφεση εντός της τασσόμενης προθεσμίας για να μην την χάσουν, χωρίς όμως να την προσδιορίσουν στο Εφετείο. Και αυτοί, αν υπάρξει θετική εξέλιξη θα μπορούν να προσδιορίσουν την έφεσή τους και να την δικάσουν, με ευνοϊκή απόφαση.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα τι μπορούν να κάνουν όσοι τους πρόλαβαν οι εξελίξεις και δεν κινήθηκαν ποτέ νομικά για τα δάνεια αυτά:

Για όσα λοιπόν δάνεια καταγγελμένα ή εξυπηρετούμενα με ρύθμιση εξακολουθούν να πληρώνονται με την ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ υπάρχει η εξής δυνατότητα:

Άσκηση ατομικής αγωγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Κατά πάσα πιθανότητα η αγωγή θα απορριφθεί στον πρώτο βαθμό από το δικαστήριο διότι οι δικαστές στην πλειοψηφία τους ακολουθούν κατά γράμμα την απόφαση του Α.Π.

Αυτό όμως θα είναι εν γνώσει του δανειολήπτη, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα έφεσης. Ασκείται η έφεση κανονικά χωρίς όμως να προσδιοριστεί καθώς δεν είναι υποχρεωτικό.

Επομένως ο δανειολήπτης είναι μέσα στο παιχνίδι ακόμα, αφού, έχει ασκήσει την έφεση του την οποία αφήνει να «κοιμάται».

Όταν και αν υπάρξει θετική εξέλιξη στα δάνεια αυτά, θα μπορεί να την προσδιορίσει, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της έφεσής του με πρόσθετους λόγους. Έτσι θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας την υπόθεση.

Αν για κάποιο λόγο υποχρεωθεί να δικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο προτού  υπάρξουν  για αυτόν θετικές εξελίξεις, τότε θα έχει το δικαίωμα αναίρεσης.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον για τα δικαστήρια Αθηνών, οι δικάσιμοι που δίνονται τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό είναι αρκετά μακρινές, που αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετεί, αφού δίνει ακόμα περισσότερο χρόνο στο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτών των δανείων.

Επίσης η άσκηση μιας τακτικής αγωγής δημιουργεί εκκρεμοδικία και αυτό είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη για τον εξής λόγο. Αν ο δανειολήπτης έχει ασκήσει αγωγή και η τράπεζα μεταγενέστερα εκδώσει διαταγή πληρωμής, τότε αναλόγως και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής, ο δανειολήπτης θα μπορεί να κάνει ανακοπή και αίτηση αναστολής με πολλές πιθανότητες να την κερδίσει λόγω δικονομικών τυπικών παραβάσεων από πλευράς της τράπεζας.

Επομένως με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η τράπεζα να προχωρήσει ενδεχομένως και σε πλειστηριασμό ενός ακινήτου που έχει αγοραστεί με δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Φυσικά η προτεινόμενη λύση δεν έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, αλλά αν η τράπεζα που γνωρίζει πριν τον δανειολήπτη τις εξελίξεις σε αυτά τα θέματα, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, προλάβει να γυρίσει ένα δάνεια που πληρώνεται σε ελβετικό φράγκο, σε ευρώ, δεδομένου ότι σε πολλές δανειακές συμβάσεις προβλέπεται από όρο το δικαίωμα της να το κάνει μονομερώς, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να μη νομιμοποιείται να ασκήσει αγωγή στο μέλλον.

Πηγή: pierianews .gr

Latest Posts

Επιχειρηματικά Μυστικά Ενάντια στη Μελλοντική Αβεβαιότητα

O κλάδος των επιχειρήσεων, συνδέεται με συνεχείς αλλαγές στην αγορά, την τεχνολογία και τις κοινωνικές τάσεις, που χρήζουν επιτυχούς αντιμετώπισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί όχι...

Τα «Βουλιαχτάρια» έδρασαν και πάλι | Καθάρισαν την … προίκα των βυθών από την ασυδοσία κάποιων

Το σχεδίασαν και το υλοποίησαν. Την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2023 η εθελοντική ομάδα δυτών «Τα Βουλιαχτάρια»  προχώρησε στο καθαρισμό του βυθού της...

Ο Δημήτρης Κουσκουρίδης στον Αγιασμό του Συλλόγου Κρητών « Οι Σταυραετοί »

<!-- Ο Δημήτρης Κουσκουρίδης στον Αγιασμό του Συλλόγου Κρητών « Οι Σταυραετοί » - Pieria News ...

Σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα – Πότε θα ηχήσουν και γιατί

Οι σειρήνες θα ηχήσουν σήμερα το πρωί σε όλη την επικράτεια – Ταυτόχρονα µε την ήχηση των Σειρήνων Συναγερμού, θα πραγματοποιηθεί ήχηση των καμπανών...

Μη χάσετε

Κακοκαιρία ELIAS: Εγκλωβισμοί και στο κέντρο του Βόλου – Έτοιμος να «σπάσει» ο Σπερχειός

Απίστευτες εικόνες καταγράφονται από την επέλαση της κακοκαιρίας ELIAS στη Θεσσαλία, καθώς το βράδυ της Τετάρτης (27/9) οι σφοδρές καταιγίδες απέκλεισαν ακόμη και το κέντρο...

Κατερίνη: «Λίφτινγκ» στο Δημοτικό Κολυμβητήριο

«Ο ένας μετά τον άλλο οι αθλητικοί χώροι της πόλης παραδίδονται στους αθλούμενους ανακαινισμένοι και αισθητά βελτιωμένοι». Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος,...

Στην τελική ευθεία η 12η ΕΒΕΠ-ΚΜ 2023 | Τελετή λήξης 12ης ΕΒΕΠ-ΚΜ | Γιορτή εκθετών

Με υψηλή επισκεψιμότητα συνεχίζεται η 12Η ΕΒΕΠ-ΚΜ και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Το κοινό έχει και σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση,...

Σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία -Πλημμύρισαν σπίτια, φούσκωσαν ποτάμια, κλειστοί δρόμοι

Και η Βόρεια Εύβοια μπήκε στο μάτι της κακοκαιρίας Elias και μάλιστα καταγράφονται προβλήματα στα βόρεια του νησιού. Στις Ροβιές και στο Μετόχι έχουν πλημμυρίσει...

Πορεία νίκης Κώστα Κουκοδήμου | Πανηγυρικό κλίμα σε Σταθμό, Κούκο και Σεβαστή

Πορεία νίκης και συγκεντρώσεις με παλμό και ενθουσιασμό για τον Κώστα Κουκοδήμο που συνέχισε τις προεκλογικές του ομιλίες το απόγευμα της Δευτέρας σε Σ.Σταθμό,...