τελευταίες δημοσιεύσεις

Η Αυλή του Άη Βασίλη στο Αιγίνιο

Η Αυλή του Άη Βασίλη, ξεκίνησε πρώτη φορά το έτος 2000, μετά από πρωτοβουλία των μελών της Φιλαρμονικής Αιγινίου...

Ονομαστήρια Μητροπολίτη πρώην Κίτρους Γέροντος Αγαθόνικου

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου εορτάστηκε στην Κατερίνη η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου από την Καβάλα...

Στιγμιότυπα από τον Άγιο Αντώνιο Ολύμπου (φωτo)

<!-- Στιγμιότυπα από τον Άγιο Αντώνιο Ολύμπου (φωτo) - Pieria News

Σε δημοπρασία φόρεμα που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ φόρεσε στην τελετή των Όσκαρ το 1961

AP Photo/Scott Stewart Το φόρεμα Christian Dior του Marc Bohan που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην 33η τελετή απονομής των Όσκαρ το 1961 βρέθηκε πρόσφατα συσκευασμένο...

Εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο

Αγαπητοί γονείς,

τα Μουσικά Σχολεία αποτελούν έναν ιδιαίτερο τύπο σχολείων, που συνδυάζει την γενική και την μουσική παιδεία. Πρόκειται για εξατάξια σχολεία (Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο μαζί), όπου όσοι μαθητές και όσες μαθήτριες τελειώσουν το Μουσικό Γυμνάσιο, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Μουσικό Λύκειο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν περιβάλλον, συμμαθητές και διδάσκοντες καθηγητές.

Τα Μουσικά Σχολεία ιδρύθηκαν το 1988 και αποτελούν μια αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Στα Μουσικά Σχολεία διδάσκονται ΟΛΑ τα μαθήματα που διδάσκονται στα γενικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Επιπλέον όμως, οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων λαμβάνουν δωρεάν μια πλήρη και ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία. Διδάσκονται τρία μουσικά όργανα (υποχρεωτικά πιάνο και ταμπουρά και ένα μουσικό όργανο της επιλογής τους). Επίσης διδάσκονται ιστορία της μουσικής, θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής, βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, αρμονία, dictée κλπ και συμμετέχουν σε φωνητικά και οργανικά σύνολα ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα στο πρόγραμμα σπουδών των Μουσικών Σχολείων περιλαμβάνονται και μαθήματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης εργάζονται ομαδικά στα πλαίσια των ποικίλων δράσεων του σχολείου και έχουν την ευκαιρία:

 • να μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς,
 • να λαμβάνουν μέρος σε θεατρικές παραστάσεις,
 • να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις των μουσικών συνόλων σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως π.χ. Αναστασιάδης, Γλυκερία, Μαυρουδής, Μητσιάς, Λιδάκης, Καζαντζής, Κορκολής, Κετιμέ, Κηπουργός, Πλέσσας Ρεμπούτσικα, Σαββόπουλος, Χαλκιάς, Χατζής, Yazdjian κλπ,
 • να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου (ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, πολιτιστικά προγράμματα, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, συνεργασίες με τοπικούς κοινωνικούς φορείς κλπ).

Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης:

 • Συμμετέχει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Ολύμπου.
 • Διοργανώνει φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με συμμετοχή Μουσικών Σχολείων από όλη τη χώρα.
 • Συμμετέχει σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 • Είναι αδελφοποιημένο με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου.

Στο σχολείο μας ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τους μαθητές μας, ώστε να μάθουν να εκφράζονται καλλιεργώντας τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους. Οι μαθητές του σχολείου:

 • δημιουργούν τα δικά τους μουσικά σχήματα, με τα οποία συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του σχολείου,
 • απελευθερώνουν τα μουσικά τους ταλέντα, δημιουργώντας τις δικές τους μουσικές συνθέσεις ή αναπτύσσοντας τις φωνητικές τους ικανότητες,
 • συμμετέχουν σε θεατρικές ομάδες, ομάδες φωτογραφίας, ομάδες κινηματογράφου, χορευτικές ομάδες κλπ,
 • υποστηρίζουν τεχνικά τις εκδηλώσεις του σχολείου, οι οποίες πλέον μεταδίδονται ζωντανά στο κανάλι του σχολείου στο YouTube,
 • να συμμετέχουν σε ηχογραφήσεις μουσικών cd,
 • δημιουργούν ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους, αποσπώντας πανελλαδικά βραβεία.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης δικαιούνται:

 • δωρεάν μετακίνηση από και προς το σχολείο ανεξαρτήτως απόστασης,
 • δωρεάν πλήρη σίτιση,
 • απαλλαγή από τα δίδακτρα της Αρμονίας στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης και προνομιακές τιμές για την παρακολούθηση άλλων αντικειμένων.
 • Εξαιρετικά χαμηλές τιμές για την φοίτηση στον 5ετή κύκλο μαθημάτων βυζαντινής μουσικής της Σχολής βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».

Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων έχουν τη δυνατότητα:

1) Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ακριβώς οι απόφοιτοι των υπολοίπων Γενικών Λυκείων, μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

2) Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα μουσικά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για τις πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα μουσικής παιδείας που εξετάζονται πανελλαδικά.

3) Να αποκτήσουν μετά από εξετάσεις τους ακόλουθους τίτλους μουσικής ειδικότητας:

α) Πτυχίο Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής (Ειδ. Αρμονίας)

β) Πτυχίο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Βυζαντινής)

γ) Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων.

Αν όλα τα παραπάνω σας κέντρισαν το ενδιαφέρον, διαβάστε και τη συνέχεια.

Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων εγγράφονται μαθητές, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων, ύστερα από επιλογή, που διενεργείται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στη διαδικασία επιλογής δικαίωμα συμμετοχής έχουν ΟΛΟΙ οι απόφοιτοι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Ν. Πιερίας και δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Σκοπός της διαδικασίας επιλογής είναι η ανίχνευση κλίσεων, ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων των μαθητών στη Μουσική. Γενικά για την φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο δεν απαιτούνται προηγούμενες μουσικές γνώσεις.

Ωστόσο, κάθε χρόνο το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης υλοποιεί δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας των υποψηφίων για τη διαδικασία επιλογής, προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με την απλή διαδικασία των εξετάσεων. Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στο χώρο του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης το χρονικό διάστημα που προηγείται των διαδικασιών επιλογής.

Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στο σχολείο από τον γονέα/κηδεμόνα του μαθητή ή της μαθήτριας μέχρι 31 Μαΐου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί, αλλά και για την διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων, για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται η προσέλευση στο σχολείο. Και οι φετινές αιτήσεις θα υποβληθούν κυρίως ηλεκτρονικά μέσω φόρμας, που θα βρείτε στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

Η συγκεκριμένη φόρμα αποτελεί τον βασικό τρόπο, με τον οποίο θα υποβληθούν και φέτος οι αιτήσεις για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής. Ωστόσο, για όποιον αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης στον χώρο του σχολείου (Εθνικού Σταδίου 1), αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γραμματεία ή τη Διεύθυνση του σχολείου (2351031444) ή καλώντας στο κινητό του Διευθυντή (6930478469).

Παρακαλούμε να επιδείξετε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση της καταληκτικής προθεσμίας (31η Μαΐου), διότι εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Μετά το πέρας της παραπάνω προθεσμίας εκπρόσωπος του σχολείου θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γονέα, που έχει υποβάλλει την αίτηση, προκειμένου να επαληθευθούν τα στοιχεία του μαθητή ή της μαθήτριας και των κηδεμόνων αυτού ή αυτής.

Να τονιστεί ότι η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στο Μουσικό Σχολείο δεν συνεπάγεται κανενός είδους υποχρέωση για συμμετοχή του μαθητή ή της μαθήτριας στις εισαγωγικές εξετάσεις, εφόσον τελικά δεν το επιθυμεί. Επιπλέον, μαθητές ή μαθήτριες, που θα συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής, ακόμα κι αν βρίσκονται στις λίστες των επιτυχόντων, δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο Μουσικό Σχολείο, εάν εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει γνώμη. Τέλος, όσοι μαθητές και όσες μαθήτριες επιτύχουν την εισαγωγή τους στο Μουσικό Σχολείο, αν με την έναρξη της φοίτησής τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για οποιοδήποτε λόγο μετανιώσουν για την επιλογή τους αυτή, μπορούν να αποχωρήσουν από το σχολείο οποιαδήποτε στιγμή και να μετεγγραφούν στο σχολείο (Γυμνάσιο ή Λύκειο) στο οποίο ανήκουν χωροταξικά.

Σε επόμενη επικοινωνία θα προσδιοριστούν οι ημερομηνίες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν τα προπαρασκευαστικά μαθήματα. Για την προσέλευση και συμμετοχή των υποψηφίων στα μαθήματα αυτά, δεν απαιτείται η προσκόμιση δήλωσης αρνητικού self ή rapid test ή η χρήση μάσκας.

Γνωρίστε το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης μέσα από τις εκδηλώσεις του. Θα μας βρείτε:

 • Στο 2ο Φεστιβάλ του Πάρκου Κατερίνης από 8 έως 12 Μαΐου καθώς επίσης και στις 19 Μαΐου στις 20:30 με πλήθος διαφορετικών μουσικών σχημάτων και πληροφορίες για τη λειτουργία του σχολείου.
 • Στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως την Δευτέρα 15 Μαΐου με τον βυζαντινό χορό του Μουσικού Σχολείου.
 • Στο Φεστιβάλ «Άδοντες Και Ψάλλοντες Εν Τη Καρδία» στην πόλη της Καβάλας από 2 έως 5 Μαΐου.
 • Στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου στις 5 Ιουλίου μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Μπάμπη Στόκα σε μία εκπληκτική μουσική παράσταση.
 • Την προσεχή Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 19:30 στο συνεδριακό κέντρο Εκάβη, όπου θα παρουσιάσουμε το cd της Λαϊκής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, το οποίο τίμησαν με τη συμμετοχή τους καταξιωμένοι Έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Δημήτρης Μιστακίδης, ο Γιάννης Διονυσίου, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, η Εύα Μισοκέφαλου και η Δέσποινα Ψαθά.
 • Την Τετάρτη 21 Ιουνίου (παγκόσμια ημέρα μουσικής) στο ανοιχτό αμφιθέατρο Λιτοχώρου, μαζί με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Ανατολή Μαργιολά.
 • Την Πέμπτη 19 Μαΐου στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης από τις 9:00 έως τις 13:00 στα πλαίσια εθελοντικής αιμοδοσίας, που διοργανώνει το σχολείο.
 • Την Πέμπτη 29 Ιουνίου από τις 20:00 και μετά στον προαύλιο χώρο του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης με την μεγάλη ετήσια γιορτή «Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο».
 • Την εβδομάδα από 8 έως 12 Μαΐου στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης «Εβδομάδα γνωριμίας» καθημερινά από 9:00 έως 13:00 με επισκέψεις μαθητών της Στ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Πιερίας.

Σας περιμένουμε για να ζήσουμε μαζί εμπειρίες μοναδικές. Το ταξίδι στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης ξεκινά.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής

Βαρδακώστας Γεώργιος

Πηγή: pierianews.gr

Latest Posts

Η Αυλή του Άη Βασίλη στο Αιγίνιο

Η Αυλή του Άη Βασίλη, ξεκίνησε πρώτη φορά το έτος 2000, μετά από πρωτοβουλία των μελών της Φιλαρμονικής Αιγινίου...

Ονομαστήρια Μητροπολίτη πρώην Κίτρους Γέροντος Αγαθόνικου

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου εορτάστηκε στην Κατερίνη η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου από την Καβάλα...

Στιγμιότυπα από τον Άγιο Αντώνιο Ολύμπου (φωτo)

<!-- Στιγμιότυπα από τον Άγιο Αντώνιο Ολύμπου (φωτo) - Pieria News

Σε δημοπρασία φόρεμα που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ φόρεσε στην τελετή των Όσκαρ το 1961

AP Photo/Scott Stewart Το φόρεμα Christian Dior του Marc Bohan που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην 33η τελετή απονομής των Όσκαρ το 1961 βρέθηκε πρόσφατα συσκευασμένο...

Μη χάσετε

Θεσσαλονίκη: Ιστορίες και μύθοι από τα βάθη της σπηλιάς για μαθητές

H Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, στο πλαίσιο της 21ης Έκθεσης Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic’n Play 2023 που θα πραγματοποιηθεί...

Χριστουγεννιάτικο Μουσικό Χωριό | 2-3 Δεκεμβρίου | Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

Ο Σύλλογος Γονέων μαζί με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών γονέων, καθηγητών και μαθητών διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το...

Πανήγυρη Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Καλλιθέας Κατερίνης (φωτό)

Το διήμερο 25-26 Νοεμβρίου πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Στυλιανού Καλλιθέας Κατερίνης. Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, τελέστηκε...

Πανελλήνιες 2024: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις συμμετοχής

Φωτογραφία αρχείου από τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI Τη δυνατότητα να αιτηθούν να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ)...

Τα ραντάρ στους δρόμους μπορούν να μειώσουν μέχρι και 60% τον αριθμό των ατυχημάτων

Τα ραντάρ και τα ηλεκτρικά μέσα καταγραφής της ταχύτητας στους δρόμους μπορούν να μειώσουν μέχρι και 60% τον...