Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, οι νέοι στην Ελλάδα τελικά εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι μετά την ηλικία των 30 ετών, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μέσο όρο ηλικίας είναι τα 26 χρόνια. Το 2023, οι νέοι στην ΕΕ άφησαν το οικογενειακό τους σπίτι κατά μέσο όρο στα 26,3 έτη, ελαφρώς μειωμένα από τα 26,4 έτη το 2022.
Οι Κροάτες, οι Σλοβάκοι και οι Έλληνες φαίνεται να είναι οι πιο καθυστερημένοι στην απομάκρυνση από το σπίτι των γονιών τους. Συγκεκριμένα, οι Κροάτες έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας, φτάνοντας τα 31,8 έτη, ακολουθούμενοι από τους Σλοβάκους (31), τους Έλληνες (30,6), τους Ισπανούς (30,4) και τους Βουλγάρους και Ιταλούς, που καταγράφουν επίσης μέσο όρο 30 ετών.
Αντίθετα, οι νέοι από χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία φεύγουν από το σπίτι νωρίτερα, με τις μέσες ηλικίες να κυμαίνονται κάτω των 23 ετών. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία είναι μόλις 21,4 ετών, ενώ στη Σουηδία και τη Δανία σχηματίζουν 21,8 έτη.
Επιπλέον, το 2023, περίπου το 26% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο ανέρχεται στο 16,8%. Στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Λετονία αναφέρθηκε το υψηλότερο ποσοστό νέων σε υπερπλήρη νοικοκυριά.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 46% το 2023, σε σύγκριση με το 27,5% του συνολικού πληθυσμού, καταδεικνύοντας τη σχέση των νέων με τα υπερπλήρη νοικοκυριά. Ορισμός υπερπλήρους νοικοκυριού είναι αυτό στο οποίο δεν υπάρχει τουλάχιστον ένα δωμάτιο για κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω.
Πηγή: news.gr